Dostupni linkovi

Osuda poziva na linč novinara Nedima Sejdinovića


Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) zatražila je u četvrtak hitnu reakciju svih nadležnih institucija kako bi se najoštrije sankcionisao poziv na linč novosadskog novinara Nedima Sejdinovića, objavljen na portalima Koreni i Intermagazin.

"Poziv na linč i polemisanje o nečijoj nacionalnoj pripadnosti su posledica činjenice da se ovo društvo nikada nije jasno odredilo prema ratnohuškačkom novinarstvu devedesetih", piše LSV.

Dodaje se da najmanje što može da učini država u kojoj su ubijani novinari, a ubice više od decenije nisu nađene, jeste da hitno i najoštrije sankcioniše ovakve izlive mržnje i nacionalne netrpeljivosti.

"Mržnja koja isijava iz svakog slova objavljenog na račun Sejdinovića, nije vidljiva samo u tom, nego i u drugim tekstovima kojima autori polemišu na račun Vojvodine i njene autonomije, pa je jasno da njima u stvari smetaju Vojvodina i sve njene različitosti, kao i evropski put Srbije", piše u saopštenju.

Na interent-portalu "Koreni" objavljen je poziv na linč novosadskog novinara Nedima Sejdinovića, u kojem je naziva "muslimanskim vojvodom" i "jednim od vodećih vojvođanskih separatista". Uz to je objavljena Sejdinovićeva slika, uz propratni tekst da jedan od osnivača Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) "stalno radi na sabotiranju istine", da je za njega "Slobodan Milošević reinkarnacija Hitlera".

"Čovek koji ne vidi kladu u oku svoje 'islamsko-bošnjačke' skupine, usuđuje se da trunke u srpskom oku opisuje kao ogromne klade", piše u tekstu.

Tekst prate komentari koje su potpisale navodne Sejdinovićeve komšije, koji traže dodatne informacije o tome "gde živi poturčeni balija". Identičan tekst prenet je danas na portalu Intermagazin.

Govor mržnje i poziv na linč osudila je i grupa novinara iz regije koja je u pismu podrške navela: "Najoštrije osuđujemo bezočni napad na kolegu Nedima Sejdinovića, oličen u Petrovićevom huškačkom tekstu. Ovom prilikom poručujemo da su novinari cele bivše Jugoslavije i regiona ujedinjeni u osudi neprofesionalnosti, šovinizma i poziva na linč". Potpisnici pisma su novinari iz Hrvatske, Srbije, BiH i Makedonije.

Nedim Sejdinović je predsednik Izvršnog odbora NDNV. Pre toga bio je dugogodišnji generalni sekretar novinskog udruženja, ali nije i osnivač NDNV.
XS
SM
MD
LG