Dostupni linkovi

Izraelska vojska uhitila petogodišnjaka zbog bacanja kamena


Izraelska organizacija za ljudska prava optužila je vojsku da je protuzakonito uhitila petogodišnjeg Palestinca koji je bacio kamen na izraelski automobil u Hebronu na Zapadnoj obali. Videosnimka incidenta koju je napravila organizacija B'Tselem prikazuje petogodišnjaka koji plače na ulici okružen naoružanim vojnicima i zatim u pratnji starijeg Palestinca ulazi u vojno vozilo.

B'Tselem navodi na svojoj internetskoj stranici da su vojnici u utorak dječaka odveli kući, a zatim s njegovim ocem u vojnu bazu. Nakon toga vojnici su oca i sina predali palestinskoj policiji koja ih je pustila nakon ispitivanja. Jedno vrijeme vojnici su dječakova oca pred očima javnosti držali svezanih ruku i s povezom preko očiju. Dječak je u kasnom televizijskom intervjuu priznao da je bacio kamen, objasnivši da je ciljao psa, ali je pogodio automobil.

B'Tselem tvrdi da je dječak uhićen protuzakonito jer djeca mlađa od 12 godina ne podliježu kaznenoj odgovornosti. Vojska je priopćila da je dječak bacanjem kamena ugrozio prolaznike, navodeći da je od siječnja do svibnja u sličnim incidentima na Zapadnoj obali ozlijeđeno više od 150 Izraelaca, prenosi Hina.
XS
SM
MD
LG