Dostupni linkovi

Irska: Istorijsko "da" za abortus


Posle višemesečne debate u pretežno katoličkoj Irskoj i maratonske sednice Donjeg doma parlamenta odobren je prekid trudnoće pod određenim uslovima,

Sa 127 glasova "za" i 31 glas "protiv", posle sednice koja je trajala do duboko u noć, abortusi su odobreni u slučaju da lekari smatraju da nastavak trudnoće preti životu žene. Parlamentarci su među potencijalne pretnje po život porodilje uključili i samoubistvo, navodi BBC.

Kao podsticaj za ovu odluku poslužio je smrtni slučaj žene kojoj su lekari odbili da izvrše abortus, pozivajući se na zabranu.

Ustavno pravo na abortus irske žene ostvarile su 1992. godine odlukom Vrhovnog suda, koji je legalizovao prekid trudnoće u slučaju da trudnoća ugrožava život žene.
Međutim, odluka suda nije praćena usvajanjem odgovarajućih zakona i amandmana, što je lekare stavljalo u opasnost da budu gonjeni.

Irska je zemlja sa snažnom katoličkom tradicijom koja otežava legalizaciju abortusa.

Prema ocenama pojedinih medija, svakodnevno desetak trudnica se upućuje u Veliku Britaniju radi abortusa. Abortusi su i dalje zabranjeni i u slučaju incesta ili začeća u slučaju silovanja.

Rojters navodi da je usvajanje zakona koštalo premijera Endu Kenija više saveznika nego uvođenje oštrih ekonomskih mera zbog finansijske krize.

Vladu je, tako, napustila njegova dugogodišnja saradnica, ministarka za evropska pitanja Lusinda Krejton, koju su smatrali jednom od pretendenata za lidera vladajuće partije Fine gal. Od 76 parlamentaraca te stranke pet je glasalo protiv zakona i isključeno je iz frakcije.
XS
SM
MD
LG