Dostupni linkovi

Krivokapić pred parlamentarcima Srbije


Ranko Krivokapić, predsjednik Skupštine Crne Gore i parlamentarne Skupštine OSCE-a
Predsjednik Parlamentarne skupštine OEBS-a Ranko Krivokapić boravi u Beogradu gdje se na posebnoj sjednici,poslanicima Skupštine Srbije.

Krivokapić je čestitao Srbiji otpočinjanje pristupnih pregovora sa EU, što je, kako je rekao istorijski korak kao putu Srbije ka Evropskoj uniji.

"To je potvrda hrabrosti u donošenju najtežih odluka i prednaog rada u godinama koje je još trasirao pokojni premijer Zoran Đinđić a vi ostali nastavili do ovog rezulata.Uskoro ćemo zajedno biti na tom putu na kojem Srbija kao i vazada može računati na Crnu Goru" rekao je Krivokapić.

On je ukazao da se najvišem domu demokratije u Srbiji kao prvi crnogorski zvaničnik "od obnove nezavisnosti", obraća kao predsjednik najveće parlamenatrne skupštine na svijetu.

“Srce tog izbora je predana i iskrena podrška balkanskih predstavnika, gdje je emocija bila posebno inspirativna za sve poslanika Parlamentrane skupštine OEBS-a”, rekao je Krivokapić.

Prema njegovim riječima unutar OEBS-a potrebno međusobno razumijevanje i uvažavanje, a "tom cilju ćemo biti bliži tako što ćemo naše odnose graditi na koperaciji, a ne samo na pukoj koegzistenciji".

“U većem dijelu područja koje pokriva OEBS finansijska kriza povećava rizik od moguće političke nestabilnosti. To, takođe, može dovesti do povećanja napetosti među zemljama susjedima”, rekao je Krivokapić i naglasio da se bezbjednost zbog toga nameće kao tema.

Krivokapić je istakao da je Misija OEBS-a stalna pomoć Srbiji u izgradnji samostalnih, odgvornih i efikasnih demokratskih institicija, posbeno u oblastima vladavine prava, ljudskih prava, slobode medija, sprovođenja zakona i zaštite životne sredine.

Predsjednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović i Krivokapić poručili su da dvije zemlje treba da nastave regionalnu saradnju.

Stefanović se, kako se navodi u saopštenju Skupštine Srbije, založio za sadržajnu i efektivnu međuparlametarnu saradnju, prije svega kroz razmjenu iskustava i neposrednu saradnju radnih tijela dva parlamenta, ali i za nastavak intenzivne saradnje u međunarodnim organizacijama.

Stefanović je čestitao izbor Krivokapića za Predsjednika Parlamentarne skupštine OEBS-a.

Krivokapić je naglasio da svoju besjedu završava "čisto po crnogorski - neka je vječna Srbija".
XS
SM
MD
LG