Dostupni linkovi

Presuda za paljenje Bajrakli džamije u Beogradu 17. 7.


Bajrakli džamija u Beogradu
Prvi osnovni sud u Beogradu izreći će u sredu, 17. jula presudu desetorici optuženih za paljenje Bajrakli džamije.

Tokom izlaganja završnih reči tužialštvo je predložilo sudu da optužene osudi po zakonu, dok je odbrana tražila oslobađajuće presude.

Svih 10 optuženih negirali su učešće u neredima i paljenju džamije i predložili sudu da ih oslobodi optužbi, a isti predlozi stigli su i od njihovih branilaca.

Advokati jednog od vodja navijača Partizana Miloša Radisavljevića Kimija, kao i njegovog oca Radeta, za koje je prošle sedmice muftija Jusufspahić posvedočio da nisu palili džamiju već da su pomagali da vatra bude ugašena i da se spasu oni koji su se zatekli u njoj, tvrdili su da je policija kriva što te noći neredi nisu sprečeni.

Optuženi se terete za krivično delo učestvovanje u grupi koja vrši nasilje, za koje je zaprećena kazna do pet godina zatvora.

Tužilaštvo je sredinom maja odustalo od krivičnog gonjenja devetorice optuženih, a u odnosu na ostalih 10 je preciziralo.

Neredi kod džamije izbili su posle nasilja koje je izbilo nad Srbima na Kosovu 17. marta 2004. Demonstranti u Beogradu su probili policijski kordon na uglu ulica Kralja Petra i Gospodar Jevremove i, uz povike "Ubij Šiptara", provalili u dvorište džamije, a potom je i zapalili.

Polupali su prozore i inventar, a zatim zapalili džamiju. Te noći do temelja je izgorela i biblioteka sa više od 7.000 knjiga velike vrednosti.
XS
SM
MD
LG