Dostupni linkovi

Ukopano 409 identifikovanih žrtava genocida


U Memorijalnom centru Potočari danas su pokopani posmrtni ostaci 409 novoidentifikovanih Srebreničana koji su ubijeni u julu 1995. godine, u genocidu koje su počine srpske snage.

Američki ambasador u BiH Patrik Mun prenio je danas u Potočarima poruku američkog državnog sekretara Džona Kerija (John Kerry) koji se u ime predsjednika SAD Baraka Obame i američkog naroda pridružio građanima BiH u odavanju počasti žrtvama genocida u Srebrenici u kojem je 1995. ubihjeno više od 8.000 ljudi.

Keri je u poruci naveo da su istina i pomirenje ključini za bolju budućnost BiH. Osudio je pokušaje prekrajanja istorije, manipulacija i negiranja genocida počinjenog u tom gradu i istakao da se ne smije negirati ni multietnički karakter BiH.

"Moramo uvjek osporavati laži i obmane, moramo se boriti protiv njih i moramo im se suprotstaviti istinom, mudrošću i saosjećanjem", navodi se u poruci američkog državnog sekretara koju je u Potočarima pročitao ambasador te zemlje Patrik Mun.

Prema njegovim riječima, počast žrtvama mora se odati promovisanjem nasljeđa tolerancije i uzajamnog razumijevanja radi generacija koje dolaze.

Komesar za ljudska prava Savjeta Evrope Nils Muiznieks je izrazio je solidarnost sa žrtavama Srebrenice.

On je rekao da hiljade žrtava još čekaju da ratni zločinci budu izvedeni pred lice pravde, a da neki zločinci čak slobodno žive u istim lokalnim zajednicama sa svojim žrtavama.

Poručio je da je potrebno da zemlje Balkana unaprijede vladavinu prava i istakao da će Savjet Evrope nastaviti da podseća vlade zemalja u regionu na ispunjavanje njihovih odgovornisti.

Član Predsjedništva BIH Bakir Izetbegović rekao je da je svijet mogao spriječiti tragediju u Srebrenici, ali da to nisu učinili.

"Pravda mora stići zločince, a ratni zločin ne zastarijeva", rekao je Izetbegović i dodao da laži, provokacije i ignorisanje istine moraju prestati.

"Suočavanje sa punom istinom o tragičnim događajima preduslov je za pomirenje i stabilizaciju i put ka Evropi", rekao je Izetbegović i dodao da nevine srebreničke žrtve zasužuju istinu.

U znak sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, u Federaciji BIH je 11. jul proglašen Danom žalosti. I evropske zemlje obilježavaju 11. jul kao Dan sjećanja na genocid.

Ukupno je do sada u Memorijalnom centru u Potočarima kod Srebrenice sahranjeno 6.066 identifikovanih žrtava.
XS
SM
MD
LG