Dostupni linkovi

Krivokapić neće uručiti sporne Trinaestojulske nagrade


Ranko Krivokapić, predsjednik Skupštine Crne Gore
Predsjednik Supštine Crne Gore Ranko Krivokapić neće sjutra dobitnicima uručiti Trinaestojulsku nagradu, zbog koje je proteklih dana brujala crnogorska javnost.

Da Krivokapić neće prisustvovati svečanosti u vili "Gorica”, koja je zakazana za 12 sati, potvrđeno je Dnevnim novinama iz kabineta šefa Parlamenta, uz obrazloženje da "predsjednik neće biti tu, jer danas ide u zvaničnu dvodnevnu posjetu Beogradu, zbog čega neće prisustvovati dodjeli nagrada”.

Naime, prema nezvaničnim informacijama, nagradu će uručiti neko od potpredsjednika Skupštine. Izvor Dnevnih novine iz Parlamenta kao najvjerovatniju opciju pominje poslanika Bošnjačke stranke Sulja Mustafića.

Dobitnici ovogodišnje Trinaestojulske nagrade prema izboru žirija su politikolog Radule Knežević, književnik Ilija Lakušić i književni kritičar Gojko Čelebić što je izazvala burne reakcije javnosti.Lakušić i Čelebić poznati su kao negatori crnogorske nacije i kulturne posebnosti.Ovim se povodom oglasio se i sam Krivokapić, koji je Parlamentu podnio prijedlog zakona o dopunama Zakona o državnim nagradama.

Trinaestojulska nagrada se dodjeljuje svake godine (najviše tri), dok se svake treće može dodijeliti jedna za životno djelo. Novčani dio godišnje nagrade iznosi dvije stotine najnižih cijena rada (11.000 eura), a za životno djelo nešto više, odnosno 16.500 eura. Nagrada sa sobom povlači brojne povlastice poput statusa istaknutog umjetnika i penzije.
XS
SM
MD
LG