Dostupni linkovi

Dačić:Srbija će u energetiku uložiti 10 milijardi eura


Srbija će u narednih sedam do osam godina uložiti oko deset milijardi eura u energetski razvoj zemlje od čega u naftni sektor tri milijarde eura, gasni više od dvije, a u obnovljive izvore energije više od dvije milijarde eura, rekao je premijer Srbije Ivica Dačić na konferenicji "Južni tok: Evolucija gasovoda".

Dačić je otvarajući skup u Beogradu istakao da su strateško opredjeljenje za pristupanje EU i strateško partnerstvo sa Ruskom Federacijom i drugim zemljama, dva ključna elementa energetske politike

"Južni tok" je, kako je istakao Dačić, najznačajniji projekat izgradnje u sektoru gasne privrede, a planira se da 2016. godine ima kapacitet oko 11,8 milijardi kubnih metara gasa, do 2020. godine 36 milijardi, a da 2025. godine dostigne oko 40 milijardi kubnih metara.

Dačić je naveo da je u planu izgradnja gasnog prstena koji će gasnim interkonekcijama povezati Srbiju sa Rumunijom, Bugarskom, Hrvatskom i Makedonijom, kao i proširivanje i izgradnja nove dionice kroz Republiku Srpsku, odnosno BiH, kao sastavni dio "Južnog toka".

"Projekat `Južni tok` jedan je od najznačajnijih strateških projekata i jedan od najvećih transevropskih razvojnih projekata u koji je uključen veliki broj evropskih država i oslonac je i podrška zajedničkoj evropskoj budućnosti svih država kroz koje prolazi", rekao je Dačić.

Konferenciju "Južni tok - evolucija gasovoda" organizovali su Natural gas Jurop iz Londona, a skupu prisustvuju visoki predstavnici Vlade Srbije, ruske kompanije G"asprom, konzorcijuma "Južni tok" i privrednog sektora u Srbiji.
XS
SM
MD
LG