Dostupni linkovi

Obama odlikovao Džordža Lukasa


Američki predsednik Barak Obama podelio je Nacionalne medalje za umetnost i humanističke nauke brojnim ličnostima uključujući i tvorca "Ratova zvezda" Džordža Lukasa za koga je, u govoru okupljenima, rekao da je oslobodio filmove aviona u svemiru koji vise sa vidljivih žica.

Kako prenosi AFP, Obama je Medalje za umetnost i Medalje za humanističke nauke uručio i muzičaru Herbu Alpertu, ritam i bluz legendi Alenu Tusenu, piscu Džoan Didion i sportskom piscu Frenku DeFordu.

"Umetnost i humanističke nauke nisu samo izvor zabave, one nas izazivaju da razmišljamo, ispitujemo i otkrivamo, da tražimo taj unutrašnji značaj i pomažu nam da rastemo, menjamo se i dosežemo nove visine", rekao je juče Obama na ceremoniji u Beloj kući.

Predsednik je odstupio od svog govora kada je odao priznanje Lukasu što je učinio da "oni avioni u svemiru zaista lete". "Sećam se kada sam prvi put video 'Ratove zvezda' - postoji cela generacija koja misli da su specijalni efekti uvek izgledali kao danas", rekao je Obama izazvavši tako smeh u publici.

"Ali pre toga, to su bili mali modeli svemirskih letelica okačeni o žice". Među dobitnicima Medalje za umetnost su i filantrop Lin Arison, plesačica Džoan Bajers Braun, pevačica Rene Fleming, pisac Ernest Gejns, slikar Elsvort Keli, scenarista Toni Kušner, komičarka Elejn Mej, arhitekta Lori Olin i Vašingtonsko udruženje izvođačkih umetnosti.

Medalje za humanističke nauke dobili su i pisac Edvard Ajers, ekonomista VIlijam Bouen, istoričari Džil Ker Konvej i Natali Zemon Dejvis, politički naučnik Robert Putnam, pisac Marilin Robinsonk, pesnikinja Kej Rajan, književni kritičar Robert Silvers, glumica Ana Dever Smit i pisac-fotograf Kamilo Hoze Vergara.
XS
SM
MD
LG