Dostupni linkovi

Sirijska oporba zanijekala ruske optužbe


Sirijska oporba zanijekala je ruske optužbe da su pobunjeničke snage u ožujku ispalile projektil s bojnim otrovom sarinom na predgrađe Alepa, pozivajući inspektore UN-a da ispitaju slučaj.

Ruski veleposlanik pri UN-u Vitalij Čurkin ustvrdio je u utorak da je analiza ruskih znanstvenika pokazala da je smrtonosni projektil koji je 19. ožujka pao na predgrađe sirijskog grada Alepa sadržavao kemijski otrov sarin i da su ga najvjerojatnije ispalili pobunjenici.

U incidentu u predgrađu Han al-Asal poginulo je više od 20 ljudi. Vlada i pobunjenici međusobno se optužuju za napad u kojem je navodno uporabljeno kemijsko oružje, ali obje strane tvrde da nisu ispalile projektil.

Čurkin je rekao tada da su ruski stručnjaci obišli lokaciju na koju je pao projektil i uzeli uzorke koji su analizirani u ruskom laboratoriju koji ima certifikat Organizacije za zabranu kemijskog oružja.

Rezultati analize jasno upućuju na to da projektil upotrebljen u Han al-Asalu nije bio industrijski proizveden i da je bio napunjen sarinom, rekao je Čurkin.

Rusija je ipak ovog tjedna, prema tvrdnjama zapadnih diplomata, blokirala nacrt rezolcije Vijeća sigurnosti UN-a kojom se poziva na slanje tima inspektora UN-a koji bi ispitao taj slučaj u Siriji.
XS
SM
MD
LG