Dostupni linkovi

Dvije Koreje pregovaraju o budućnosti Kaesonga


Dvije Koreje pregovarale su jučer o ponovnom otvaranju njihova zajedničkog industrijskog kompleksa na sjevernokorejskom teritoriju, koji je jednostrano zatvorio Pjongjang početkom travnja na vrhuncu napetosti između dviju zemalja u pozadini kojih su bile nuklearne ambicije sjevernokorejskog komunističkog režima.

Južnokorejsko izaslanstvo doputovalo je u Sjevernu Koreju u pokušaju ponovnog otvaranja postrojenja Kaesong, ključnog za sjevernokorejsko gospodarstvo i južnokorejske tvrtke koje su izgubile stotine milijuna dolara nakon odlaska sjevernokorejskih radnika.

Učinit ćemo što je u našoj moći kako bi ovaj sastanak vratio obostrano povjerenje i bolju suradnju, kazao je novinarima šef južnokorejskog izaslanstva Suh Ho prije odlaska na Sjever.

Dvije Koreje složile su se u nedjelju nakon više od 12 sati osjetljivih rasprava o načelnom ponovnom otvaranju Kaesonga.

Pregovarači, okupljeni u selu Panmunjom na liniji razgraničenja, dogovorili su se da će više od 120 tvornica u kompleksu nastaviti djelatnost čim za to budu spremne.
XS
SM
MD
LG