Dostupni linkovi

Rasmusen: Srbiji su otvorena vrata NATO


Anders Fog Rasmusen
Srbija mora da uradi domaći zadatak i sprovede neophodne reforme, ali naša vrata su uvek otvorena, izjavio je generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen, ističući da pridruživanje Srbije NATO zavisi mnogo od odluke i posvećenosti same Srbije.

"Pozicija NATO je takva da su naša vrata otvorena pod uslovom, naravno, da zemlje zainteresovane za pridruživanje ispunjavaju uslove i kriterijume. Srbija zna šta treba da uradi - da uradi domaći zadatak, da izvede neophodne reforme kod kuće. Naša vrata se ne otvaraju automatski, morate da pokažete vašu dobru volju. Kratak odgovor za Srbiju je - mi smo spremni kad ste vi spremni", kazao je Rasmusen.

Generalni sekretar NATO je u intervjuu "Kuriru" rekao da je odluka EU o početku pregovora o pristupanju sa Srbijom prava odluka, koja pokazuje koliko se može postići kroz reforme i dijalog.

"Radujem se doslednoj implementaciji sporazuma Beograda i Prištine koji je inicirala EU. Kfor će i ubuduće igrati svoju ulogu, omogućujući sigurno okruženje za sve ljude na Kosovu", izjavio je Rasmusen.

Generalni sekretar Alijanse je sporazum Beograda i Prištine ocenio kao istorijski.

Rasmusen je kazao da će NATO nastaviti svoju misiju u ovom regionu i da za sada ne razmatra povlačenje trupa Kfora sa Kosova.
XS
SM
MD
LG