Dostupni linkovi

Sirija pozvala tim UN na razgovore o hemijskom oružju


Ambasador Sirije u UN Bašar Džafari pozvao je u ponedeljak najviše inspektore UN za razoružanje i hemijsko oružje u Damask na razgovore sa tamošnjim Ministarstvom spoljnih poslova o istrazi o upotrebi hemijskog oružja u građanskom ratu u Siriji.

Džafari je, međutim, tu inspekciju ograničio na martovski napad hemijskim oružjem u Han el Asalu, predgrađu Alepa, za koji su sirijske vlasti optužile pobunjenike, a posle koga je sirijska vlada tražila istragu UN.

Režim sirijskog predsednika Bašara el Asada nije dozvolio istražnom timu UN, koji je predvodio švedski stručnjak za hemijsko oružje Ake Selstrom, da preduzme obuhvatniju istragu i o tvrdnjama Britanije, Francuske i SAD o drugim hemijskim napadima.

Upitan da li Sirija sada razmatra da dozvoli istrage po tvrdnjama Zapada i o drugim napadima, Džafari je odgovorio: "Ne, ne bi trebalo da tako zaključujete".

Velika Britanija i SAD obavestile su krajem juna UN o 10 različitih incidenata u kojima je navodno sirijska vlada upotrebila hemijsko oružje. Ambasadorka SAD pri UN Suzan Rajs u pismu generalnom sekretaru Ban Ki Munu navela je da je sirijska vlada upotrebila nervni agens sarin u dve prilike u gradu Alepu u martu i aprilu.
XS
SM
MD
LG