Dostupni linkovi

Postignut dogovor naučnih radnika Srbije i ministarstva


Sa protesta naučnih radnika Srbije u Beogradu, jul 2013.
Naučni radnici Srbije postigli su dogovor sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i da su dobili garancije da će njihovi najvažniji zahtevi biti ispunjeni, saopštili su organizatori protesta "Spasimo nauku" u ponedeljak.

Dogovoreno je da je strateški cilj države povećanje ulaganja u nauku na 1% bruto nacionalnog dohotka do 2015. godine; da će se prestati sa neopravdanim kašnenjem isplata zarada i materijalnih troškova; da će preraspodelom budžeta biće povećana (DMT2) osnovna sredstva za rad za tekuću godinu, bez kredita, maksimalno koliko dozvoljava budžet države, a što će prethodno biti definisano sa Sindikatom nauke; da će u naredne dve nedelje početi rad na izradi kolektivnog ugovora, kojim će se regulisati radno-pravni status zaposlenih u naučnoistraživačkim organizacijama, sastankom Sindikata nauke sa predstavnicima Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstva za rad i socijalna pitanja i Ministarstva finansija i privrede i da će se u poslednjem kvartalu 2013. godine započeti razgovorori o izmenama i dopunama Zakona o naučnoistraživačkoj delatnosti, u skladu sa tim našim zahtevom.

Istovremeno, zbog dosadašnjeg iskustva, naveli su u saopštenju da nastavljaju protest "Spasimo nauku!" na ulicama i u institucijama, ukoliko postignuti dogovor Ministarstvo ne bude konkretno sprovodilo u praksi.
XS
SM
MD
LG