Dostupni linkovi

Snowden zatražio azil od Nikaragve


Predsjedniku Nikaragve Luisu Albertu Molini poslato je pismo odbjeglog američkog obaveštajca Edwarda Snowdena u kojem on traži politički azil.

Ambasador Nikaragve u Rusiji Luis Alberto Molina izjavio je danas da je njegova diplomatska misija prosledila pismo Snowdenu.

"Primili smo pismo od Snowdena. Poslali smo ga u Nikaragvu, tako da će predsjednik razmotriti zahtjev", rekao je Molina ruskoj agenciji Itar-tas.

Molina je rekao da za sada nije planiran nijedan sastanak predstavnika ambasade u Moskvi sa Snowdenom.

Snowden je u Rusiju došao 23. juna, nakon što je početkom tog meseca objelodanio tajni nalog suda kojim su specijalne službe SAD dobile pristup svim pozivima najvećeg američkog mobilnog operatera.

On je objavio i podatke o supertajnom programu svog bivšeg poslodavca, američke Nacionalne bezbjednosne agencije (NSA) "Prizma", koji omogućava praćenje elektronskih komunikacija na najvećim internet sajtovima.

Vjeruje se da se Snowden, koji je razotkrio američki "tajni" program za nadzor, što je izazvalo i zategnutost između SAD i njenih saveznika, još nalazi u tranzitnom odjeljenju moskovskog aerodroma Šeremetjevo, odakle je dosad podnio zahtjeve za azil u više od 20 zemalja, uključujući Venecuelu i Ekvador.

Mnoge od tih zemalja su već odbile da mu daju azil.
XS
SM
MD
LG