Dostupni linkovi

Hrvatska:Pijačni trgovci zbog fiskalnih kasa najavili žalbu EU


Više stotina pijačnih trgovaca protestovalo je danas ispred sjedišta Vlade Hrvatske na Markovom trgu u Zagrebu zbog uvođenja fiskalnih kasa na pijacama koje su uvedene zbog borbe protiv sive ekonomije.

Ministar finansija Slavko Linić poručio je da neće odustati od fiskalizacije zbog čega su predstavnici štrajkača najavili tužbu pred evropskim sudovima, ali i pozvali sve na koje se nova obaveza odnosi da se fiskalizuju u roku od mjesec dana, koliko im je Linić dao.

"Najavljujemo tužbu pred evropskim sudovima, jer je prilikom donošenja Zakona o fiskalizaciji i primjene istog za prodaju na otvorenom na tržnicama i međunarodnim manifestacijama, kao što su sajmovi i prigodne prodaje napravljen propust", rekao je novinarima predsednik Udruženja hrvatskih tržnica Niko Pervan.

Ministar finansija Slavko Linić, koji nije primio predstavnike štrajkača, izjavio je novinarima da Vlada ne odustaje od fiskalizacije koja je počela da se primenjuje od datuma ulaska Hrvatske u EU, 1. jula. Poručio im je da neće biti izuzetaka niti
potrebe za tromjesečnim moratorijumom kako su predložili predstavnici pijaca, zakupaca i prodavača.

Linić je istakao da je bilo dovoljno vremena da se svi pripreme za fiskalizaciju budući da je zakon donesen krajem prošle godine.

Protest protiv fiskalizacije održan je i u Splitu.

Pijačni prodavci traže paušalno oporezivanje po veličini tezge i tromjesečni moratorijum na fiskalizaciju. Zbog protesta je na glavnoj zagrebačkoj pijaci Dolcu, u centru grada, bila otvorena petina štandova.

U štrajk nisu uključeni oni koji prodaju robu sa svojih porodičnih poljoprivrednih domaćinstava, jer se na njih ne odnosi fiskalizacija.
XS
SM
MD
LG