Dostupni linkovi

Turske vlasti danas su otvorile park Gezi u Istambulu, koji je bio poprište demonstracija protiv premijera Redžepa Tajipa Erdogana tokom prošlog mjeseca.

Lideri protesta za večeras su zakazali nove demonstracije na ovom mjestu, kao znak prkosa gradskim vlastima.

Guverner Istambula Husein Avni Mutlu objavio je da je park otvoren tri sedmice nakon što je policija potisnula sa ove lokacije građane koji su se protivili planu o preuređenju parka.

Demonstracije su prerasle u proteste protiv vlasti, ali su oni utihnuli krajem juna, poslije serije policijskih intervencija u kojima su korišteni suzavac i vodeni topovi. Demonstranti su i juče pokušali da dođu sa Trga Taksim u Gezi ali ih je policija rastjerala.

Grupa Solidarnost sa Taksima pozvala je građane da dođu na novi protest večeras u 18.00 sati po srednjoevropskom vremenu, iako je Mutlu upozorio da ne treba praviti nove skupove, prenio je Rojters.

"Blokiranje parkova i njihovo pretvaranje u prostore za demonstracije, čime se sprečava da parkove koriste djeca i stariji, postaje bezbjednosni problem i mi to nikada nećemo dozvoliti", rekao je guverner Istambula.

Četiri osobe su poginule, a 7.500 ranjeno u policijskim akcijama, navodi se u podacima Turskog medicinskog udruženja.
XS
SM
MD
LG