Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ambasador Moon održao govor učesnicima "Marša mira"


Američki ambasador u BiH Patrick Moon održao je danas kratki govor učesnicima "Marša mira Srebrenica 2013.", kazavši da mu je čast prisustvovati ovakvom događaju i da želi odati počast žrtvama genocida u Srebrenici.

Ambasador je takođe prepješačio kraću dionicu od dva kilometra zajedno s ostalim učesnicima - kazao je u izjavi Feni predsjednik Pododbora za organizaciju "Marša mira Srebrenica 2013." Muhizin Omerović.

Dodao je da na Maršu učestvuje oko 4.500 ljudi, ali da očekuje da će pristići još njih 1.000.

Prema programu, učesnici Marša trebaju večeras oko 17 sati stići u kamp Liplje gdje ih očekuje prigodan program, a to su projekcije dokumentarnih filmova, prezentacije knjiga i teravih namaz.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko je planirao prepješačiti s nama cijelu dionicu. Ali zbog neodgodivih obaveza nije bio u mogućnosti stići danas. Nama je potvrđeno da će nam se pridružiti sutra ujutro te provesti s nama naredna tri dana - najavio je Omerović.

Učesnici "Marša mira Srebrenica 2013." krenuli su jutros u 9 sati iz Nezuka, opština Sapna.

Učesnici po završetku Marša imaju priliku prisustvovati komemoraciji i klanjanju dženaze-namaza i ukopu identificiranih žrtava genocida, pronađenih u nekoj od masovnih grobnica s lokaliteta kojima su i sami prolazili u sklopu planirane maršute.
XS
SM
MD
LG