Dostupni linkovi

Grčki opštinski radnici u štrajku


Opštinski radnici u Grčkoj su danas stupili u štrajk u znak protesta protiv planova vlade u Atini da smanji broj zaposlenih u javnom sektoru.

Očekuje se da će štrajk opštinskih radnika značiti obustavu svih lokalnih komunalnih usluga, uključujući odvoženje smeća, ali se to neće odnositi na rad socijalnih službi, prenela je agencija AP.

Sindikat zaposlenih u državnim službama, ADEDY, takođe je zatražio od svih državnih službenika u Atini da u podne prekinu rad na četiri sata.

Popodne u Briselu treba da se održi sastanak ministara finansija 17 članica evrozone, na kojem će jedna od glavnih tema biti finansijska pomoć Grčkoj.

Zbog višegodišnje globalne finansijske krize, Grčka od maja 2010. "preživljava" zahvaljujući zajmovima Međunarodnog monetarnog fonda i grčkih partnera iz evrozone. U zamenu za gotovinu, vlada u Atini je morala da obeća da će izvršiti ekonomske reforme i dovesti svoje javne finansije u bolje stanje.

Reforme, uključujući velika smanjenja plata radnika u javnom sektoru i penzija, kao i povećanje poreza, rezultovale su time da je Grčka u recesiji već šestu godinu zaredom, dok nezaposlenost iznosi čak 27 odsto.
XS
SM
MD
LG