Dostupni linkovi

Evropski komesar za proširenje Šefan File izjavio je da je korupcija, posebno ona na visokom nivou i dalje veliki problem u Crnoj Gori.

“Korupcija je nešto što nas zabrinjava, a to je više puta istaknuto u prethodnim izveštajima o napretku. Crna Gora treba da uspostavi adekvatan pravni i institucionalni okvir za sprečavanje i borbu protiv korupcije”, kazao je File današnjim “Dnevnim novinama”.

On smatra da je Crnoj Gori je potrebno nezavisno sudstvo, lišeno uticaja izvršne i zakonodavne vlasti.

Želimo da vidimo rezultate u pogledu efikasne, efektivne i nepristrasne istrage, gonjenja i sudskih presuda u slučajevima korupcije na svim nivoima, uključujući i korupciju na visokom nivou, ali i u osetljivim oblastima kao što su javne nabavke”, naveo je File.

On je dodao da je važno da institucije koje su u prvom planu bave sprečavanjem i borbom protiv korupcije budu i same nekorumpirane i lišene svakog uticaja sa strane.

Upitan da li će Crna Gora do kraja godine otvoriti poglavlja 23 i 24, File je kazao da je to je moguće pod uslovom da su ispunjeni potrebni uslovi, ali je kvalitet akcionih planova važniji od brzine.

Crna Gora je, do sada, privremeno zatvorila dva pregovaračka poglavlja 26. - koje se odnosi na obrazovanje i kulturu i 25. - koje pokriva oblasti nauke i istraživanja.

Zvanična Podgorica je pregovore sa EU počela 29. juna prošle godine, kada je u Briselu održana prva Medjuvladina konferencija izmedju Crne Gore i EU.
XS
SM
MD
LG