Dostupni linkovi

Kastro:Snoudena progone zbog ideala


Predsednik Kube Raul Kastro pohvalio latinoameričke vlade koje su ponudile azil odbeglom bivšem američkom obaveštajcu Edvardu Snoudenu.

Kastro, međutim, nije pomenuo da li će i zvanična Havana Snoudenu ponuditi utočište ili bezbedan prelaz preko njene teritorije, što je ključno pitanje budući da bi mu bilo najlakše da sa moskovskog aerodroma "Šeremetjevo" do Latinske Amerike stigne jednim od pet direktnih nedeljnih letova ruskog "Aeroflota" za Havanu, prenela je agencija AP.

Inače, Kastro je Snoudena u sinoćnjem govoru nazvao čovekom progonjenim zbog svojih ideala.

z Havane bi taj bivši saradnik američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) mogao da nastavi za Venecuelu, Boliviju ili Nikaragvu, koje su mu do sada ponudile utočište.

Nije poznato, uprkos pohvalama koje je Kastro u juče održanom govoru imao za Snoudena i zemlje koje su mu ponudile azil, da li će isto učiniti i Kuba, budući da time riskira da pokvari blago poboljšane odnose sa SAD, svojim severnim susedima.

"Podržavamo prava Venecuele i svih zemalja u regionu da odobre azil onima koji su progonjeni zbog svojih ideala ili borbe za demokratska prava", rekao je Kastro u obraćanju u kubanskoj Skupštini.
XS
SM
MD
LG