Dostupni linkovi

Nastavak sjednice državnog parlamenta BiH nakon jednomjesečne pauze


Nastavak sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, koja je prekinuta 6. juna zbog protesta građana ispred zgrade institucija BiH, zakazan je za danas u Sarajevu.

Dogovor o nastavku sjednice postignut je prošle sedmice na sjednici proširenog Kolegija Predstavničkog doma na kojoj je zaključeno da u dnevni red bude uvršteno razmatranje informacija o sigurnosti rada u institucijama BiH koje su dostavljene povodom protesta održanih od 5. do 7. juna ove godine.


Naime, više hiljada građana okupilo se tada ispred zgrade institucija BiH zahtijevajući da poslanici usvoje zakon kojim bi trajno bilo riješeno pitanje izdavanja jedinstvenog matičnog broja. Nezadovoljni građani, 6. juna kada je trebala biti održana sjedica Predstavničkog doma PSBiH, nisu dozvolili nikome izlazak iz zgrade institucija BiH sve do četiri sata ujutro, što je bio razlog da poslanici iz RS-a prestanu dolaziti na posao u zgradu institucija BiH.

Na sjednici proširenog Kolegija Predstavničkog doma dogovoreno je i da ovlašteni predlagači dva prijedloga zakona o izmjeni i dopuni Zakona o jedinstvenom matičnom broju - poslanici klubova SDS i SNSD i poslanice SDP BiH Nermina Ćemalović, Nermina Zaimović Uzunović i Danijela Martinović, povuku prijedloge zakona koje su dostavili u proceduru 6. juna, a da se zadužuje Vijeće ministara BiH da u najkraćem roku u parlamentarnu proceduru uputi usaglašen Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o jedinstvenom matičnom broju.
XS
SM
MD
LG