Dostupni linkovi

Snouden: Zapadne zemlje tajno pomažu SAD u špijunaži


Odbegli američki obaveštajac Edvard Snouden izjavio je da američka Nacionalna agencija za bezbednost (NSA) u tajnosti sarađuje u špijuniranju sa drugim zapadnim vladama koje se sada žale na njene programe.

Snouden je, u danas objavljenom intervjuu na nemačkom jeziku, rekao da agenti NSA sarađuju sa Nemacima i većinom drugih zapadnih država.

On je kazao da odeljenje NSA, koje se zove Direktorat spoljnjih poslova, usklađuje rad sa stranim tajnim službama.

Partnerstva su organizovana tako da vlasti u drugim zemljama mogu "vređati njihove političke lidere ako javnost sazna koliko flagrantno krše privatnost širom sveta", dodao je on.

Intervju su vodili američki stručnjak za kriptografiju Džejkob Eplbaum i dokumentarista Lora Poitras, krositeći "kodirane mejlove neposredno pre nego što je Snouden postao poznat širom sveta po odavanju poverljivih informacija, navodi AFP.

On tvrdi da NSA, u saradnji sa nemačkom obaveštajnom službom BND, obezbeđuje "alate za analizu" podataka koji prolaze kroz Nemačku, a dolaze iz regiona poput Bliskog istoaka.

SAD su Snoudenu oduzele pasoš, a on se već dve nedelje nalazi na moskovskom aerodromu, a tri latinoameričke zemlje su mu ponudile azil - Venecuela, Nikaragva i Bolivija.
XS
SM
MD
LG