Dostupni linkovi

Talijanski istražitelji: Vatikanska banka omogućavala pranje novca


Talijanski istražitelji utvrdili su da je Vatikanska banka funkcionirala na način koji je omogućavao pranje novca, prenose talijanski mediji rezultate trogodišnje tajne istrage.

Banka, službeno poznata kao Institut za religijske poslove (IOR), nije provodila dovoljnu kontrolu svojih klijenata i vlasnicima računa bilo je omogućeno da u tuđe ime prebacuju velike iznose.

Postoji visoki rizik da način na koji IOR funkcionira, bez specificiranja stvarnih klijenata, može biti korišten kao paravan za ilegalne operacije, stoji u dokumentu tužitelja koji je prenio dnevni list Corriere della Sera.

Oni su također optužili talijanske banke da su prihvaćale novčane transfere iz IOR-a a da nisu utvrđivale podrijetlo novca koji je potom prebacivan u treće banke. IOR lako može postati kanal pranja novca poteklog iz kriminalnog miljea, istaknuli su istražitelji.

Istražitelji također odbacuju tvrdnje IOR-a da su vlasnici računa bili samo vjerske kongregacije ili svećenstvo. Među njima ima i privatnih osoba koje zbog svog posebnog odnosa sa Svetom Stolicom mogu polagati novac na račune i otvarati nove.

U središtu istrage je transfer od 30 milijuna dolara iz Vatikanske banke talijanskom Creditu Artigianu u rujnu 2010. Tri milijuna eura potom je prebačeno u Bancu del Fucino, a 20 milijuna u JP Morgan Frankfurt.

U međuvremenu, papa Franjo pozvao je katolike da ne strahuju od reforme "zastarjelih i krhkih struktura" Crkve, poput birokratskih i struktura Vatikanske banke.
XS
SM
MD
LG