Dostupni linkovi

Policija Kanade: Broj mrtvih u iskliznuću vlaka raste


Kanadska policija objavila je tijekom noći kako očekuje da će broj mrtvih u gradiću Lac-Meganticu, nakon iskliznuća i eksplozije teretnog vlaka-cisterne prepunog sirove nafte, biti veći od dosad potvrđenog jednog smrtnog slučaja.

Vlak je iskliznuo u subotu rano ujutro po lokalnom vremenu s tračnica u Lac- Meganticu u Quebecu na granici sa SAD-om i zapalio se, a požar je izazvao niz eksplozija i vatra se ubrzo proširila na okolne kuće te je uništila dio grada.

Potvrdili smo jedan smrtni slučaj i očekujemo da će ih biti još, izjavio je glasnogovornik policije Guy Lapointe na konferenciji za novinare. Prema navodima vatrogasaca koji su željeli ostati anonimni, u baru smještenom uz prugu, koji je potpuno izgorio, bilo je 50-ak posjetitelja.

Predstavnik policije odbio je komentirati izvješća prema kojima je nestalo između 40 i 80 osoba, a potvrđeno je samo da je ozlijeđena jedna osoba.

Kako su izjavili svjedoci, u jedan ujutro, kada se dogodila nesreća, središte grada bilo je prepuno ljudi koji su se zabavljali. Požar se proširio i na parkirana vozila i četiri su eksplodirala, a uništeno je oko 40 kuća i zgrada. Policija je uspostavila zonu zabrane kretanja u krugu od kilometra oko mjesta eksplozije i evakuirala dvije tisuće stanovnika. Gradić ima šest tisuća stanovnika i smješten je 250 kilometara istočno od Montreala.

Prema priopćenju željezničke tvrtke, vlak je bio zaustavljen, no iz nepoznatih je razloga kočnica popustila i krenuo je prugom bez strojovođe.
XS
SM
MD
LG