Dostupni linkovi

Vojska pucala na demonstrante u Egiptu, ima povrijeđenih


Egipatska vojska pucala je na pristalice svgrnutog predsjednika Mohameda Morsija u Kairu, i kako javlja BBC ima povijeđenih.

Nekoliko desetina hiljada Egipćana, uglavnom islamista, izašlo je danas na ulične proteste širom zemlje pod parolom "Dole vojna uprava" i sa zahtjevom da smijenjeni predsjednik Muhamed Morsi bude vraćen na funkciju.

Morisjeve pristalice ispunile su bulevar ispred jedne džamije u Kairu i kažu da će tu ostati dok islamistički lider, koji je pobijedio na izborima, ne bude vraćen na položaj.

"Stari režim se vratio i gori je nego ranije", izjavio je 18-godišnji učesnik protesta Ismail Abdel Mohsen. On i ostali demonstranti odbijaju da prihvate privremenog šefa države Adlija Mansura i smatraju da je on "vojna marioneta".

Morsiveja organizacija Muslimansko bratstvo pozvali su na proteste, koji se održavaju na nekoliko lokacija u Kairu i ostalim gradovima.

Lideri ovog islamskog političkog pokreta insistiraju da skupovi treba da budu mirni, prenio je AP.Vojska je prethodno rekla da nema ništa protiv mirnih protesta dok ne postanu nasilni.

Postoji bojazan da će neke ekstremističke grupe, koje su stekle značajan uticaj tokom Morisjeve vladavine, u ovoj situaciji postati nasilne.

Egipatska vojska danas je proglasila stanje najviše pripravnosti u provincijama Suec i Južni Sinaj, poslije napada islamista na jedan aerodrom na ovom poluostrvu.
XS
SM
MD
LG