Dostupni linkovi

MMF upozorio na mogućnost slabljenja privrede Italije


Međunarondi monetarni fond (MMF) upozorio je na rizik od značajnog pada italijanske ekonomije usljed potencijalnog neuspjeha ekonomske politike koja se vodi na domaćem i evropskom nivou.

Svaki politički neuspjeh u Rimu doveo bi do dodatnog pooštravanja kreditnih uslova i pojačao bi sumnje da je Italija u stanju da otplaćuje dug od dva triliona evra, saopštio je MMF.

Ova institucija apelovala je da italijanske vlasti nastave naplatu novog, nepopulanrog poreza na imovinu, iako je nova vladajuća koalicija obećala da će ga ukinuti.

"To je napad na naš nacionalni suverenitet i ako ministar ekonomije Fabricio Sakamani planira da posluša taj savjet, onda treba da potraži drugu parlamentarnu većinu", izjavila je Danijela Santanče, vodeća figura u konzervativnoj stranci koja trenutno pruža podršku dvostranačkoj vladi.

Italijanski poslanici izjavili su da će sveobuhvatna revizija novog poreskog sistema biti spremna do sredine avgusta.

MMF odavno apeluje da Italija preusmjeri poresko opterećenje sa radnika i preduzeća na bogataše i potrošnju, naročito u vrijeme kada je Italija u recesiji, a domaćinstva moraju da troše ušteđevine da bi nadomijestila pad prihoda.
XS
SM
MD
LG