Dostupni linkovi

Španija se neće izviniti Moralesu


Španija je saopštila danas da nema razloga da se izvinjava Boliviji nakon što je avion sa predsjednikom te zemlje Evom Moralesom bio preusmjeren zbog sumnje da se u njemu nalazi Edvard Snouden, bivši službenik američke obavještajne agencije (NSA).

Bolivija je saopštila da se Morales vraćao iz Moskve prije tri dana, kada su Francuska i Portugal, a potom i Italija i Španija, zabranili njegovom avionu ulazak u svoje vazdušne prostore. Avion se zbog toga neplanirano spustio u Beč.

Španski ministar spoljnih poslova Hoze Manuel Garsija Margaljo rekao je državnoj televiziji da vazdušni prostor Španije nije bio zatvoren za avion bolivijskog predsjednika.

On je pojasnio da je ranije izdata dozvola za let kroz španski vazdušni prostor istekla kada je Morales sletio u Austriju, poslije zabrana iz Francuske i Portugala.

Morala je biti izdata nova dozvola, a avion bolivijskog predsjednika zaustavio se prije dva dana na španskim Kanarskim ostrvima radi dopune goriva, na putu ka Boliviji.

"Španija ne treba da se izvinjava, zato što njen vazdušni prostor nije bio zatvoren ni u jednom trenutku", rekao je Garsija Margaljo.

Južnoamerički ljevičarski lideri, uključujući predsjednike Argentine i Venecuele, juče su sa samita u Boliviji zajedno zatražili objašnjenje o ovom slučaju od Francuske, Portugala, Italije i Španije.
XS
SM
MD
LG