Dostupni linkovi

Srbija traži sjednicu CEFTE ili uvodi recipročne mjere Makedoniji


Rasim Ljajić
Vlada Srbije će uvesti mjere reciprociteta prema Makedoniji, ukoliko u narednih deset dana ne bude riješen problem ograničenja uvoza brašna i pšenice iz Srbije u tu zemlju, rečeno je danas agenciji Beta u Vladi Srbije.

Ministar trgovine Rasim Ljajić je Sekretarijatu CEFTA već uputio pismo sa hitnim zahtjevom za vanrednom sednicom ovog tijela povodom uredbe makedonske vlade, kojom je prekršen CEFTA sporazum i ukoliko u narednih deset dana ne bude razriješen ovaj problem, Vlada Srbije će uvesti mjere reciprociteta prema Makedoniji.
Kako saznaje Beta, u tom slučaju će biti razmotreno ograničenje uvoza makedonskog vina i paradajza, a nadležne službe u Ministarstvu spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija i Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede već rade na pripremi takvih mjera.

"Vlada Srbija je svesna i loših strana takve odluke, ali smo u interesu naše privrede prinuđeni da je donesmo, s obzirom na to da Makedonija već četvrtu godinu za redom, ograničenjem uvoza pšenice i brašna iz Srbije, na najdirektniji način krši CEFTA sporazum",navode u Vladi Srbije.

Redosljed mjera koje će biti sprovedene povodom jučerašnje odluke makedonske vlade da ograniči uvoz pšenice i brašna iz Srbije, jutros su uslaglasili potpredsednik Vlade Srbije Rasim Ljajić i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Goran Knežević.

Mjera Vlade Makedonije po kojoj za kilogram uvezene pšenice, makedonski uvoznici moraju da kupe tri kilograma domaće psenice, a za kilogram brašna iz Srbije četiri kilograma domaće pšenice, počela je da se primjenjuje od 1. jula.
XS
SM
MD
LG