Dostupni linkovi

Filmski centar Sarajevo tužio režisera Veljka Bulajića


Javno preduzeće "Filmski centar Sarajevo" tužilo je Veljka Bulajića, režisera kultnih ostvarenja "Bitka na Neretvi"i "Kozara", zbog neovlašćene prodaje prava na te filmove.

Tužba je podnijeta 27. juna u Opštinskom sudu u Sarajevu.

Ovim postupkom "Filmski centar", kao vlasnik imovinskih prava filmova "Bitka na Neretvi" i "Kozara", koja su nastala u produkciji preduzeća "Bosna film" i "Sutjeska film", traži da Sud u Sarajevu zabrani Bulajiću zaključivanje ugovora s trećim licima.

Iz "Filmskog centra Sarajevo" ističu da su oni pravni nasljednici preduzeća "Bosna film" i "Sutjeska film" zbog čega polažu sva imovinska prava za kultna ostvarenja nastala za vrijeme zajedničke države.

"Posjedujemo dokaze koji potvrđuju da je film Bitka na Neretvi bosanskohercegovački. Tražimo od Bulajića obeštećenje na ime naknade materijalne štete zbog neovlašćene prodaje ovih naslova", rekao je za sarajevski Dnevni avaz Adis Bakrač, direktor "Filmskog centra Sarajevo" i reditelj.

Bakrač je rekao da su "Bulajićeve tvrdnje i svojatanje velikih ostvarenja, odnosno prisvajanje kultnih filmova hrvatskoj kinematografiji, apsolutno neutemeljene".
XS
SM
MD
LG