Dostupni linkovi

EU apeluje da se poštuju ljudska prava Morsija


Evropska unija izrazila je danas zabrinutost zbog sudbine svrgnutog egipatskog predsjednika Mohameda Morsija i apelovala da se u ophođenju prema njemu poštuju ljudska prava, ali se uzdržala od toga da njegovo svrgavanje od strane vojske nazove državnim udarom.

Morsi je u srijedu veče zbačen s vlasti i pritvoren, a danas je Predsjednik Ustavnog savjeta (suda), sudija Adli Mansur, položio zakletvu na privremnu funkciju predsjednika Egipta.

Datum za održavnje novih izbora još nije određen.Kao najozbiljniji kandidat za premijera prelazne vlade pominje se Mohamed el Baradei,nobelovac. nekadašnji direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA).

"Morsijeva situacija nije mnogo jasna, pokušavamo da razjasnimo kakva je. U svakom slučaju moraju se poštovati svi principi pravde i ljudskih prava" u ophođenju s njim, rekao je Mihael Man, portparol šefice evropske diplomatije Ketrin Ešton u obraćanju medijima.

Morsija su egipatske bezbednosne snage uhapsile juče i odvele u sjedisste ministarstva odbrane pošto je on u video snimku nazvao događaje oko njegovog svrgavanja "državnim udarom".

Eštonov portparol ipak nije opisao akciju egipatske vojske kao državni udar.

"Naravno da nismo za vojne intervencije", rekao je on i dodao da je "interesantno da je vojska intervenisala da bi izbjegla prolivanje krvi".

"Jučerassnji događaji su naravno težak trenutak u tranziciji ka demokratiji i zato je apsolutno neophodno da sve strane rade zajedno u miru da bi se što prije vratilo ka procesu demokratske tranzicije", dodao je Man.

Ketrin Ešton je noćas apelovala da se sve strane brzo vrate u demokratski proces, uključujući održavanjem pravednih i slobodnih predsjedničkih i parlamentarnih izbora, čiji datum još nije određen.
XS
SM
MD
LG