Dostupni linkovi

Lukšić:Neusvajanje rebalansa vodi gašenju KAP-a


Eventualno neusvajanje rebalansa budžeta u Skupštini moglo bi imati krajnje konkretnu ekonomsku implikaciju u gašenju Kombinata aluminijuma (KAP), što bi negativno uticalo na ekonomski rast i budžetske prilike, ocijenio je ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić.

"To može uticati i na dalje komplikovanje crnogorskih energetskih perspektiva, jer može usložiti odnos investitora kada su u pitanju gradnja novih objekata, investiranje u energetsku mrežu u Crnoj Gori, kao i velika infrastrukturna energetska povezivanja, koja mogu biti usporena ukoliko Vlada ne bude imala jasan odnos prema problemima koji se tiču odnosa KAP-a i Elektroprivrede (EPCG)", rekao je Lukšić nakon sastanka sa rumunskim ministrom vanjskih poslova Titusom Korlateanom /Corlatean/.

On je dodao i da ne treba zaboraviti da su KAP i EPCG crnogorske kompanije, koje zapošljavaju ljude iz Crne Gore, imaju obevezu da plaćaju poreze crnogorskom budžetu i odgovorne su za sudbine brojnih preduzeća i porodica koje od njih zarađuju.

Mislim da tu ne možemo presijecati preko koljena, poručio je Lukšić.

On smatra i da bi eventualno neusvajanje rebalansa budžeta u Skupštini, koje se najavljuje, predstavljalo novu političku realnost na bazi koje predsjednik Vlade, Milo Đukanović i Demokratska partija socijalista (DPS) treba da zauzmu stav.

"Nakon takvog slučaja, odnosno nove političke realnosti, vidjećemo šta su sve opcije za prevazilaženje takve situacije, jer ona može imati ozbiljne ekonomske implikacije", saopštio je Lukšić.

On je, po pitanju davanja državnih garancija za kredite KAP-a kod ruske VTB i mađarske OTP banke, kazao da se Vladi površno spočitava da nije računala na ekonomske efekte njihovog aktiviranja u nekom trenutku.
XS
SM
MD
LG