Dostupni linkovi

Porastao trgovinski deficit SAD


Američki trgovinski deficit u maju je porastao više od očekivanog, kao posljedica rasta uvoza i pada izvoza, pokazali su podaci američkog Ministarstva trgovine.

Trgovinski manjak Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u maju je porastao na 45 milijardi dolara, što je znatno više u odnosu na aprilskih 40,1 milijardu dolara, navedeno je u saopštenju Ministarstva.

To je istovremeno najveći mjesečni rast trgovinskog deficita SAD u posljednje dvije godine, dok su analitičari očekivali nešto slabiji rast deficita na 40,8 milijardi dolara, prenosi Biznis.ba.

SAD su u maju izvezle robu i usluge u vrijednosti od 187,1 milijardu, dok je vrijednost uvoza iznosila 232,1 milijardu dolara.

Izvoz SAD je u maju bio 0,5 milijardi manji nego u aprilu, dok je uvoz porastao 4,4 milijarde dolara.

Uvoz automobila i dijelova u maju je dostigao rekordnu vrijednost od 26 milijardi dolara, što je 3,2 odsto više nego u aprilu, dok je uvoz hrane i pića skočio 4,2 odsto na 9,9 milijardi.

Uvoz sirove nafte, koji čini deset odsto ukupnog uvoza zemlje, takođe je porastao 3,2 odsto na 22 milijarde dolara.

Istovremeno, američki izvoz je zabilježio pad, uz pad izvoza prehrambenih proizvoda jedan odsto, odnosno na najniži nivo za posljednje tri godine od 9,9 milijardi dolara.
XS
SM
MD
LG