Dostupni linkovi

Predstavnički dom traži od Vijeća ministara usaglašeni prijedlog o JMB-u


Prošireni Kolegij Predstavničkog doma BiH zasjedao je danas u punom kvorumu te je zaključeno da Parlament BiH može nastaviti rad, a nastavak sjednice Doma zakazan je za ponedjeljak, 8. jula.Kolegij je zatražio od Vijeća ministra usaglašni prijedlog JMB-u.

Nakon četiri sata zasjedanja Kolegij je, kako je kazao predsjedavajući Denis Bećirović, razjasnio sporna pitanja zbog kojih je sjednica Doma 6. juna prekinuta.

"Danas smo donijeli i okvirni kalendar aktivnosti, koji podrazumijeva da nadoknadimo dva izgubljena termina, odnosno dvije neodržane sjednice, a imat ćemo najmanje jednu sjednicu u augustu, o čemu ćemo se definitivno izjasniti na narednoj sjednici proširenog Kolegija. Na jednoj od narednih sjednica na dnevnom redu ćemo imati i informacije o sigurnosnoj situaciji, a koje se odnose na period od 5. do 7. juna", kazao je Bećirović.

U parlamentarnoj proceduri su dvije inicijative o zakonu o jedinstvenom matičnom broju, a Prošireni kolegij je danas jednoglasno zaključio da ovi prijedlozi trebaju biti povučeni i da se treba zadužiti Vijeće ministara da u najkraćem roku predloži usaglašeni prijedlog o JMB-u.

"Ono što je govorio predsjedavajući Vijeća ministara Vjekoslav Bevanda nije uredu. On je kazao kako je u parlamentarnu proceduru dolazio prijedlog VM dva puta, a suština je da parlamentarna većina postoji i u Parlamentu i u Vijeću ministara. Rješenje nije da se odgovornost prebacuje sa Vijeća ministara na Parlament i obrnuto, već da svi počnemo koordinirano raditi", kazao je Bećirović.
XS
SM
MD
LG