Dostupni linkovi

BIH:Uhapšen Josip Tolić osumnjičen za zločine u Odžaku


Po nalogu Tužilaštva BiH lišen je slobode Josip Tolić, osumnjičen da je počinio krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Tolić je pod istragom Tužilaštva BiH i osumnjičen je da je, kao pripadnik 102. odžačke brigade HVO-a, lično učestvovao u psihičkom i fizičkom zlostavljanju zarobljenika srpske nacionalnosti koji su bili zarobljeni u više zarobljeničkih logora na području Odžaka i Bosanskog Broda, u periodu od maja do oktobra 1992. godine.

On je osumnjičen da je, u svojstvu komandira straže, u više navrata u nekoliko logora i objekata za zarobljavanje na području Odžaka i Bosanskog Broda, lično učestvovao u zlostavljanju više desetina žrtava srpske nacionalnosti.

Prema prikupljenim dokazima, žrtve su silovane, zlostavljane i mučene na izuzetno ponižavajuće načine, u čemu je osumnjičeni lično učestvovao, a od posljedica mučenja i zlostavljanja određeni broj zarobljenika je smrtno stradao.

Osoba koja je lišena slobode, predata je postupajućem tužiocu koji će je ispitati u svojstvu osumnjičenog, nakon čega će uputiti prijedlog za određivanje mjere pritvora, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.
XS
SM
MD
LG