Dostupni linkovi

Razgovori dvije Koreje u subotu o ponovnom otvaranju Kesonga


Sjeverna i Južna Koreja saglasile su se danas da u subotu razgovaraju o ponovnom pokretanju zajedničkog industrijskog parka u Kesongu, u graničnom pojasu dvije zemlje, nakon nekoliko potpune ćutnje, saopsstila je danas Vlada iz Seula.

Kesong je zatvoren u aprilu, kada je Južna Koreja imala vojne vežbe sa SAD, nedaleko od zajedničke granice, ssto je uticalo da je Severna Koreja u znak protesta povukla svojih 53.000 radnika iz te industrijske zone.

Nakon toga je Seul naredio svojim menadžerima da, takođe, napuste Kesong, što oni nijesu željeli.

Ministarsto Južne Koreje za ujedinjenje, koje se bavi odnosima sa sjevernim susjedom, navelo je da je Pjongjang prihvatio prijedlog Juga da se zvaničnici nižeg ranga obje strane sastanu u demilitarizovanoj zoni izmedju dvije zemlje.

Seul želi da stvori osnove za razgovore o ponovnom pokretanju fabričkog parka, čije nefunkcionisanje je već Južnoj Koreji nanijelo puno poslovnih gubitaka.

Kesong, koji donosi skoro dve milijarde dolara godišnje u prekograničnoj trgovini, bio je poslednji zajednički projekat dvije zemlje u posljednjih pet godina prilično narušenih odnosa.

Njegovo zatvaranje je, takođe, ostavilo bez plata desetine hiljada sjevernokorejskih radnika u fabrikama koje vode 123 južnokorejske kompanije.

U Kesongu se proizvodi bukvalno sve, kako navodi agencija AP, od cipela i satova, do električnih kablova i elektronskih komponenti.

Korejsko poluostrvo nalazi se u tehničkom stanju rata od 1953, kada su neprijatelji u Korejskom ratu potpisali primirje, ali mirovni sporazum do danas nije potpisan.
XS
SM
MD
LG