Dostupni linkovi

Srbi sa sjevera Kosova oformili novu paralelnu struktura


Predsjednik Skupštine opštine Leposavić Slavko Stevanović izabran je danas za predsednika takozvane "Skupštine Kosova i Metohije", koji su danas formirali čelnici i odbornici opština sa sjevera Kosova.

U Zvečanu je u podne počela konstitutivna sjednica u čijem radu učestvuju predsjednici i odbornici opština Kosovska Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić.

Na sjednici je verifikovano 97 mandata poslanika privremene skupštine, što je više od dve trećine.

Organizatori skupa naveli su da je cilj održavanja sednice da se pokaže vlastima u Srbiji, međunarodnoj zajednici i prištinskom rukovodstvu da se Srbi sa sjevera Kosova svim demokratskim sredstvima bore protiv integracije u kosovsko društvo i da pokažu da "ne odustaju od opredeljenja da ostanu u sistemu svoje države - Srbije".

U radu sjednice učestvuju svi predsjednici opština sa sjevera Kosova, Skupština opština, odbornici - predstavnici svih srpskih političkih partija. Na sastanku su i brojni gosti, prvirednici, kao i predstavnici Srba južno od Ibra među kojima je i predsjednik opštine Štrpce Zvoniko Mihajlović.

Sjednica je sazvana na osnovu Deklaracije usvojene na Saboru srpskog naroda 22. aprila u Mitrovici i zaključka sa sjednice četiri opštine sa sjevera Kosove od 6. juna ove godine u Zvečanu, kao i konsultacija predstavnika više opština sa Srba sa Kosova održanih tokom maja i juna.

Sjednica je, kako se navodi, trebalo da bude održana pre Vidovdana ali su se složili da to bude posle 28. juna kako za eventualno nedobijanje datuma za početak pregovora za ulazak u EU ne bi bili okrivljeni Srbi sa severa Kosova.
XS
SM
MD
LG