Dostupni linkovi

Cisterne s gorivom počele ulaziti u BiH, problem još nije potpuno riješen


Problem sa cisternama koje trebaju gorivom opskrbiti benzinske pumpe u BIH, a koje su od ponedjeljka bile zaustavljene u luci Ploče, postepeno se rješava i više desetaka njih je tokom posljednja 24 sata preko graničnog prijelaza Bijača ušlo u BIH, potvrdio je za Klix.ba glasnogovornik Uprave za indirektno oporezivanje BiH Ratko Kovačević.

On je naveo kako problem zbog kojeg cisterne stoje u Pločama još nije u potpunosti riješen.

Kako pišu hrvatski mediji, očekuje se da se situacija normalizuje do kraja sedmice. Spominje se kako su cisterne zaustavljene u Pločama zbog kolapsa izvoznog carinskog sistema u Hrvatskoj, dok im i uvozni carinski sistem radi samo djelomično.

Također, riječki Novi list piše kako su za zastoj odgovorni i prijevoznici koji ne posjeduju odgovarajući dokument koji se tiče sigurnosnih garancija tokom prometa.

Ratko Kovačević je pojasnio kako su prva tri dana robnog prometa sa susjednom Hrvatskom, tj. Evropskom unijom, protekla bez većih poteškoća kad je u pitanju carisnka služba UIO, kao i da gužvi na bh. graničnim prijelazima, i na ulazima i na izlazima, nema.
XS
SM
MD
LG