Dostupni linkovi

Ministar finansija: CG neće bankrotirati zbog KAP-a


Crnogorski ministar finansija Radoje Žugić kaže da aktiviranje garancija Kombinata aluminijuma Podgorica nije dovelo u pitanje stabilnost državnih finasija.

Ruska državna VTB banka i mađarska OTP banka aktivirale su garancije Vlade Crne Gore izdate za kredite koje su te dve banke odobrile KAP-u u iznosu od 102 miliona evra.

"Garancije KAP-a jesu aktivirane, ali mi intezivno radimo na komunikaciji sa bankama u pokušaju da garancije zamenimo za kredite za srednji rok. Očekujem da uslovi kredita budu povoljniji od garancija, a dospeće tih dugova neće biti u ovoj godini", kazao je Žugić. On je istakao da servisiranje obaveza iz državnog budžeta neće biti ugroženo.

"Plate, penzije i socijalna davanja neće biti ničim ugroženi tokom ove fiskalne godine", naveo je Žugić.

Nekada crnogorski gigant i najveći izvoznik - KAP, posle 40 godina rada i neuspele privatizacije, doveden je do ivice propasti i pred mogućim gašenjem proizvodnje, dok su građani suočeni sa ozbiljnom pretnjom da će morati vraćati stotine miliona dugova te fabrike.

Aktiviranje garancija za kredite KAP-a logičan je nastavak teškog stanja u toj fabrici, nakon što je 14. juna pokrenut postupak za uvođenje
strečaja.
XS
SM
MD
LG