Dostupni linkovi

UN i EU:Apel za smirivanje situacije u Egiptu


Generalni sekretar UN Ban Ki Mun i EU pozvali na smirivanje situacije u Egiptu, uzdržavanje od nasilja i povratak demokratiji, prenose agencije.

Generalni sekretar UN, izražavajući zabrinutost, apelovao je na smirivanje situacije u Egiptu i uzdržavanje od nasilja, kao i na obezbeđivanje osnovnih prava na slobodu govora i okupljanja.

"Mnogi Egipćani u svojim protestima izrazili su duboku frustraciju i legitimnu zabrinutost situacijom u zemlji", naveo je Ban u saopštenju, ali nije osudio egipatsku vojsku zbog smenjivanja predsednika Mohameda Morsija, naveo je Rojters.

"U isto vreme, mešanje vojske u odnose u bilo kojoj zemlji izaziva zabrinutost. Bilo bi od ključne važnosti da se ponovo uspostave civilna pravila prema principima demokratije", kazao je generalni sekretar UN.

S druge strane, iz Rusije stiže drugačija reakcija. Aleksej Puškov, predsednik Komiteta za spoljne poslove ruske Državne dume, kazao je da događaji u Egiptu pokazuju da nema brzog i mirnog prelaska iz autoritarnih u demokratske režime. "To znači da demokratija ne funkcioniše kao lek, naročito u zemljama koje nisu deo zapadnog sveta", rekao je Puškov prenela je agencija AFP.

I Evropska unija pozvala je na uzdržanost i brz povratak na demokratiju u Egiptu, pošto su oružane snage zbacile islamističkog predsednika Mohamed Morsi.

"Pozivam sve strane da se brzo vrate demokratskom procesu, uključujući i održavanje slobodnih i fer predsedničkih i parlamentarnih izbora i poštovanje ustava, da se to učini na potpuno sveobuhvatan način, tako da se omogući zemlju da nastavi i završi svoju demokratsku tranziciju", navela je visoka predstavnici EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton.

Ešton je naglasila značaj obezbeđivanja punog poštovanja fundamentalnih prava i vladavinu zakona, ističući da će tražiti od egipatskih vlast da se na to obaveže, prenela je agencija Rojters.

Pozivajući na maksimalnu uzdržanost svih strana, Eštonova je navela da snažno osuđuje sve akte nasilja, izrazila saučešće porodicama žrtava i apelovala na snage bezbednosti da urade sve što je u njihovoj moći da zaštite živote i dobrobit egipatskih građana.

Podsetimo, nakon isteka roka koji jepostavljen egipatskom predsedniku Mohamedu Morsiju koji mu jepostavila vojska, odnosno njen vrh,Morsi je smenjen s vlasti, a ustav te zemlje je suspendovan. U sukobima koji su u tim trenucima usledili u nekoliko radova u Egiptu poginulo je najmanje 14 ljudi.
XS
SM
MD
LG