Dostupni linkovi

Hrvatska: Prvostupanjska presuda u korist građana protiv banaka


Na Trgovačkom sudu u Zagrebu je izrečena povijesna presuda u slučaju Franak. U obrazloženju presude navodi se kako su banke povrijedile kolektivne interese i prava potrošača, jer ih nisu informirali u cijelosti, što je suprotno važećem zakonu o zaštiti potrošača. To je za posljedicu, kako stoji u obrazloženju, imalo neravnotežu u ugovorenim pravima na štetu potrošača.

Udruga Franak procjenjuje da u Hrvatskoj ima više od 100.000 korisnika kredita vezanih za švicarce, od kojih je 75.000 stambenih kredita, kojima su s obzirom na klizanje franka i promjene kamatnih stopa posljednjih godina rate otplate porasle od 35 do čak 100 posto.

O veličini ovog slučaja svjedoči i činjenica da spis ima oko 2.500 stranica. Presuda se u dijelu vezanom za kamatne stope, neće odnositi samo na korisnike kredita u švicarcima nego i na kredite u drugim valutama.

Riječ je o prvoj ovakvoj tužbi u povijesti hrvatskoga pravosuđa. Presuda će vrijediti za sve korisnike kredita s valutnom klauzulom u švicarskim francima, uzetim u osam banaka koje je "Potrošač" tužio.

Sud je, iz drugog pokušaja, prihvatio tužbu Udruge Potrošač protiv osam banaka zbog valutne klauzule u švicarskim francima i jednostrane promjene kamatne stope. Udruga Franak procjenjuje da u Hrvatskoj ima više od 100.000 korisnika kredita vezanih za švicarce, od kojih je 75.000 stambenih kredita, kojima su s obzirom na klizanje franka i promjene kamatnih stopa posljednjih godina rate otplate porasle od 35 do čak 100 posto.
XS
SM
MD
LG