Dostupni linkovi

U luci Ploče blokirano nekoliko desetaka cisterni iz BiH


Deseci cisterni iz BiH s naftom iz Luke Ploče već dva dana su u blokadi i ne mogu se vratiti natrag zbog problema s novim računalnim carinskim sustavom uvoza i izvoza u Hrvatskoj i nepripremljenosti špeditera, što je bio i razlog zastoja na graničnim prijelazima kod Neuma, pojasnili su u srijedu u Upravi za neizravno oporezivanje BiH (UiNO).

"Zastoji i problemi s prijelazom roba nemaju nikakve veze s vlastima BiH. Mi nismo ništa dodatno tražili", rekli su u UiNO-u, objašnjavajući da je do problema dolazilo zbog pada izvoznog carinskog sustava, zbog čega vlasnici nisu mogli dobiti potrebne elektronske potvrde.

Brojne cisterne koje su u ponedjeljak otišle iz BiH u Naftne terminale u Pločama bile se blokirane i nisu mogle prijeći granicu nakon što su napunjene gorivom. Prema posljednjim informacijama s graničnih prijelaza, stanje se postupno normalizira.

Potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiHH Bruno Bojić rekao je kako će od vlasti BiH zatražiti rješavanje tog problema.

"Sutra ćemo održati sastanak u vezi s tim pitanjem, a za pomoć u njegovom rješavanju obratit ćemo se i Vijeću ministara", rekao je Bojić.

Prva dva dana od ulaska Hrvatske u EU na graničnim prijelazima prema Neumu u Kleku i Zatonu Doli dodatno su se stvarale gužve zbog novog sustava pečaćenja kamiona koji prevoze robu iz jednog dijela Hrvatske u drugi preko teritorija BiH.
XS
SM
MD
LG