Dostupni linkovi

Kriza u Egiptu digla cenu nafte


Cene nafte su jutros znatno porasle, zbog strahovanja da će zaoštravanje političke krize u Egiptu uticati na ostatak Bliskog istoka i ugroziti isporuku nafte.

Američka laka nafta za isporuku u avgustu poskupela je na Merkantilnoj berzi u Njujorku za 2,25 dolara na 101,85 dolara za barel, dok je barel severnomorske nafte tipa "brent" na berzi u Londonu porastao za 1,13 dolara na 105,13 dolara za barel, prenosi agencija Frans pres.

"Postoji stvarna zabrinutost na tržištu nafte oko situacije u Egiptu i mogućnosti da se nemiri prošire na ostatak Bliskog istoka", rekao je Frans presu glavni tržišni strteg singapurske firme CMC markets Majkl Mekarti, dodajući da se ne radi samo o Egiptu, već da trgovci pomno prate i situaciju u Libiji i Siriji.

Šest egipatskih ministara koji nisu članovi vladajuće stranke Muslimanska braća podneli su ostavke, a zvanična egipatska agencija MENA javila je da ministri odbrane i unutrašnjih poslova nisu prisustvovali jučerašnjoj sednici vlade.

Predsednik Mohamed Morsi odbacio je ultimatum vojske da podnese ostavku ili sazove predsedničke izbore, naglasivši da će nastaviti da sledi "svoje planove za nacionalno pomirenje".
XS
SM
MD
LG