Dostupni linkovi

Bračni par osuđen u Nemačkoj zbog špijuniranja za Rusiju


Bračni par osuđen je u utorak na zatvorske kazne u Nemačkoj zato što su supružnici vise od 20 godina špijunirali za Rusiju, kojoj su prosleđivali tajne Evropske unije i NATO.

Andreas i Hajdrun Anšlag, koji su poznati jedino po lažnim imenima iz austrijskih pasoša kojima su ušli u Nemačku, osuđeni su na šest i po i pet i po godina zatvora na državnom sudu u Štutgartu.

Sud je naveo da još nije ustanovljen pravi identitet supružnika za koje se veruje da su Rusi i da imaju 50 do 55 godina.

Presuda je usledila pošto je sud u Holandiji u aprilu osudio holandskog diplomatu na 12 godina zatvora zato što je agentima prosleđivao dokumenata EU i NATO.

Informacije koje je dobio od njega za najmanje 72.000 evra bračni par Anšlag je slao ruskoj obaveštajnoj službi. Nemačke sudije su odlučile da je reč pre o poverljivim nego o strogo poverljivim dokumentima, kao i da nema "konkretno odredive štete" za Nemačku, Holandiju, EU ili NATO. Sud im nije odredio maksimalnu kaznu za špijunažu od 10 godina zatvora.
XS
SM
MD
LG