Dostupni linkovi

Krajišnik od septembra na prijevremenoj slobodi


Momčilo Krajišnik, osuđeni ratni zločinac
Haški tribunal odobrio je zahtjev Momčila Krajišnika za prijevremeno puštanje na slobodu u septembru, nakon odsluženja dvije trećine dvadesetogodišnje kazne za zločine počinjene u BiH.

Predsjednik Haškog tribunala Theodor Meron odobrio je puštanje na slobodu Krajišnika 1. septembra ove godine, istaknuvši da je pokazao da je spreman na rehabilitaciju, javio je Birn Justice Report.

Krajišnik prihvata presudu Tribunala i svoju odgovornost za nasilno preseljenje nesrpskog stanovništva sa područja Republike Srpske. On je također iskazao želju da pomogne pomirenju među narodima u BiH - navodi se u odluci predsjednika Haaškog tribunala.

Krajišnik je pravosnažnom presudom u martu 2009. proglašen odgovornim za deportacije i prisilno premještanje bošnjačkog i hrvatskog stanovništva u više opština u BiH u periodu od aprila do decembra 1992. godine.

Krajišnik, nekadašnji predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, u zatvoru je u Velikoj Britaniji, a u izdržavanje kazne uračunava mu se vrijeme koje je proveo u pritvoru od aprila 2000., kada je uhapšen i izručen Haškom tribunalu.

U odluci se navodi da je Krajišnik bio “primjer dobrog zatvorenika” tokom odsluženja kazne u Velikoj Britaniji.

U izvještaju britanskog zatvora u kojem je Krajišnik služio kaznu navodi se da on želi, po puštanju na slobodu, da se vrati u Pale, gdje će raditi na benzinskoj pumpi svoje djece.
XS
SM
MD
LG