Dostupni linkovi

Premijer Iraka pozvao Gasprom da se povuče iz te zemlje


Premijer Iraka Nuri al-Maliki je danas pozvao rusku firmu "Gasprom" da obustavi naftni projekat u Kurdistanu, na sjeveru Iraka, jer taj posao izaziva napetost između te oblasti i centralne vlasti u Bagdadu, "podrivajući suverenitet" države.

"Bilo bi bolje da ta kompanija obustavi rad do donošenja novog zakona, i da ponovo pregovara o ugovorima koji su sada na snazi", izjavio je šef iračke vlade u intervjuu ruskoj novinskoj agenciji Interfaks, dodavši da budući zakon treba da reguliše rad stranih kompanija na eksploataciji nafte u Iraku.

"Ako Gasprom odbije da ponovo pregovara o ugovoru pod uslovima koji budu definisani novim zakonom, smatraćemo da podriva suverenitet države", upozorio je Nuri al-Maliki tokom posjete Moskvi.

Vlada Iraka je novembra prošle godine naredila firmi "Gasprom Njeft", filijali ruskog državnog gasnog giganta, da izabere da li ostaje pri ugovoru u Kurdistanu ili pri učešću u naftnom polju Badra, na zapadu Iraka.

Bagdad je ljut što strane naftne kompanija direktno posluju sa autonomnom oblasti Kurdistana, bez traženja saglasnosti centralne vlasti Iraka.

Uprkos prijetnjama, Gasprom je februara ove godine preuzeo projekat Halabja gdje bi moglo biti 100 miliona tona nafte.

Prošle jeseni, američki Ekson-Mobil je na ultimatum Bagdada odgovorio da radije ostaje pri ugovoru potpisanom sa vlastima pokrajine Kurdistan, nego da dobije eksploataciju jednog naftnog polja na jugu Iraka.
XS
SM
MD
LG