Dostupni linkovi

Osam evropskih država odbilo Snoudenov zahjev


Osam evropskih država, uključujući Njemačku i Španiju, odbile su danas zahtjev za dobijanje azila koji im je sa aerodroma u Moskvi poslao bivši službenik američke Centralne obavještajne agencije Edvard Snouden.

Pored Austrije, Finske, Njemačke, Irske, Norveške, Poljske, Španije i Švajcarske, Snoudenov zahtjev odbila je i Indija.

"Wikileaks" je prethodno saopštio da je Snouden zatražio azil u 21 državi, ali je kasnije povukao zahtjev upućen Rusiji, poslije izjave predsjednika Vladimira Putina da će ga ova zemlja primiti "ako prestane da nanosi štetu američkim partnerima".

"Dostavljanje zahtjeva za azil iz inostranstva principijelno nije dozvoljeno", izjavio je zamjenik norveškog sekretara za pravdu Pal Lenset.

Poljski ministar spoljnih poslova Radoslav Sikorski ranije je rekao da Snoudenov zahtjev ne bi bio prihvaćen čak i da je validan.

Komentatori ocjenjuju da slučaj "Snouden" sada može da riješi samo Rusija i da će ishod ove situacije zavisiti od kalkulacija Moskve i njenih interesa.

Snouden, koji je medijima otkrio postojanje tajnog američkog programa špijuniranja komunikacija, nalazi se u tranzitnom području moskovskog aerodroma "Šeremetjevo" i nije prošao pasošku kontrolu, niti ušao na teritoriju Rusije.
XS
SM
MD
LG