Dostupni linkovi

Abas optimističan da će Keri obnoviti pregovore Palestine i Izraela


Palestinski predsednik Mahmud Abas rekao je danas da je optimističan da će državni sekretar SAD Džon Keri uspeti u obnavljanju izraelsko-palestinskih mirovnih pregovora.

Keri je prije dva dana okončao petu mirovnu misiju u tom regionu otkako je preuzeo funkciju američkog državnog sekretara, ali ni ona nije donijela pomake.

Iako je Keri rekao da je smanjen jaz između strana, nedostatak vidljivog napretka doveo je da sveopšteg pesimizma i kod Izraelaca i kod Palestinaca.

Abas je naveo da je Keri predstavio "korisne i konstruktivne prijedloge" i obećao da će se vratiti u taj region u narednih nedjelju dana.

U međuvremenu, Keri je ostavio svoje više saradnike u bliskoistočnom regionu, kako bi nastavili sa posredničkim naporima.

"Optimistični smo jer je Keri ozbiljan i odlučan da nađe rješenje", rekao je Abas na zajedničkoj konferenciji za novinare sa italijanskim premijerom, Enrikom Letom koji je u
posjeti Zapadnoj obali.

Otkako je preuzeo funkciju početkom ove godine, Keri je više puta išao između Jerusalima i Ramale u pokušaju da pronađe formulu za oživaljavanje mirovnih pregovora, koji su u ćorsokaku već skoro pet godina.
XS
SM
MD
LG