Dostupni linkovi

UN:Egipat mora da se angažuje u nacionalnom dijalogu


Kancelarija za ljudska prava Ujedinjenih nacija (UN) u Ženevi pozvala je u utorak vladu predsjednika Mohameda Morsija da sasluša zahtijeve egipatskog naroda i angažuje se u "ozbiljnom nacionalnom dijalogu" kako bi se riješila kriza u koju je upala zemlja.

Rupert Colville, predstavnik visokog komesara za ljudska prava UN-a Navi Pillay, takođe je rekao da je uloga egipatske vojske od presudnog značaja.

Ništa ne treba da se uradi što bi ugrozilo demokratski proces - rekao je on na pres-konferenciji.

U Kairu glavna egipatska opoziciona koalicija u utorak je saopštila da neće podržati "vojni udar" i vjeruje da vojno saopštenje kojim se političkim liderima daje 48 sati da riješe trenutnu situaciju ne znači da će vojska preuzeti političku ulogu.

Mi ne podržavamo vojni udar, saopštio je Front nacionalnog spasa (NSF).

Opozicija je poručila da vjeruje "izjavama vojske, koje se ogledaju i u njihovom saopštenju(od ponedjeljaka), da ne želi da se miješa u politiku, ili igra političku ulogu".

Egipatski predsjednik Mohamed Morsi u utorak je odbacio ultimatum vojske da podnese ostavku ili sazove predsjedničke izbore, naglasivši da "nije bio konsultovan" i da će nastaviti da slijedi "svoje planove za nacionalno pomirenje".

Članovi Morsijeve Muslimanske braće upotrebili su i riječ "udar" govoreći o zahtjevu vojske, koja je saopštila da će generali uspostaviti "svoju mapu puta za naciju".

Međutim, u saopštenju izdatom devet sati poslije ultimatuma vojske, kancelarija predsjednika saopštila je da će predsjednik nastojati da se više obavjesti.

Od početka protesta nekoliko ministara, koji nisu članovi Morsijeve Muslimanske braće, podnijelo je ostavku, a posljednji od njih je šef diplomatije Mohamed Kamel Amr.

U sukobima pristalica i protivnika predsjednika Morsija u nekoliko egipatskih gradova poginulo je 16 osoba, a više od 600 je povrijeđeno.
XS
SM
MD
LG