Dostupni linkovi

Bilt:Kosovo i Srbija spremni za sprovođenje dogovorenog


Kosovo i Srbija odlučne su u sprovođenju dogovorenog sporazuma o normalizaciji odnosa, izjavio je danas u Prištini švedski ministar spoljnih poslova, Karl Bilt.

On je sporazum sa Beogradom i početak pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i Pridruživanju sa EU ocijenio veoma važnim pomacima za Kosovo.

„Ovo je važno za Kosovo, za Srbiju, ali to šalje i veoma važan signal svima u regionu da ako su spremni da razgovaraju, ako su spremni da prevaziđu probleme iz prošlosti, onda oni mogu da idu napred. To pruža mogućnost za bolji ekonomski i društveni razvoj u godinama koje dolaze“, kazao je Bilt na zajedničkoj konferenciji sa kosovskim premijerom.

Hashim Thaçi je tom prilikom izjavio da se na Balkanu dešavaju velike promene te da su članstvo Hrvatske u EU, sporazum o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije i organizacija slobodnih izbora u Albaniji, dobra poruka za evropeizaciju Balkana.

On je obećao i da će kosovska strana raditi na sprovođenju sporazuma i da je spremna da nastavi dijalog sa Srbijom.

“Obavićemo sve obaveze iz ovog procesa. Sledeći sastanak premijera održaće se 8. jula u Briselu, kada ćemo razgovarati o telekomunikacijama i energji. Istovremeno ćemo nastaviti sa našom agendom primene sporazuma”, kazao je Thaçi.

On je međutim za najveći izazov primene sporazuma izdvojio organizovanje lokalnih izbora u opštinama na severu Kosova.
XS
SM
MD
LG